Τσι Κουνγκ | Qi Gong | Chi Kung | 氣功

ΝΟΥΣ | ΣΩΜΑ | ΑΝΑΠΝΟΗ | ΥΓΕΙΑ | ΕΥΛΙΓΙΣΙΑ | ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ | ΕΥΕΞΙΑ

Το τσι γκοννγ (κουνγκ) είναι παραδοσιακή πρακτική, άσκηση, παιχνίδι, διαλογισμός. Σημαίνει εργασία-καλλιέργεια της ενέργειας, της αναπνοής, του πνεύματος. Είναι ένας πολύ ευρύς και γενικός όρος που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πρακτικές που έχουν στόχο την βελτίωση της υγείας, την ευεξία, την ενδυνάμωση, την ευλυγισία, την θεραπεία από ασθένειες, το άνοιγμα των μεσημβρινών, την ηρεμία της ψυχής, την πνευματική φώτιση. Eίναι συνδεμένο χιλιάδες χρόνια με την κινεζική κουλτούρα. Oι πρώτες αναφορές του βρίσκονται στα αρχαιότερα κείμενα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Οι ταοϊστές ασκητές, γιατροί παρατηρούσαν τη φύση, την αλλαγή των εποχών, τη κίνηση των ζώων, την κυκλοφορία της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Μέσα από την μελέτη αυτή δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν πολλές διαφορετικές τεχνικές που συνδύαζαν σωματική άσκηση, ρύθμιση της αναπνοής και εστίαση του νου. Παρακάτω θα βρείτε μερικά τσι γκονγκ που διδάσκουμε κατά καιρούς.

Dong Style Taiji Qigong

Fundamental Alex Dong Qigong 1,2,3: Το τσι κουνγκ, είναι βασικό συστατικό του Dong taichi. Μαθαίνει το σώμα τις βασικές αρχές του ταιτσί, με πολύ απλές κινήσεις. Το σώμα συνδέεται και κινείται συντονισμένο. Αναπτύσσει δυνατά πόδια και γερή βάση, αίσθηση βυθίσματος – κέντρου στο κάτω μέρος του σώματος και απαλότητα, ελαφράδα στο πάνω ταυτόχρονα. Δημιουργεί σπειροειδή ελαστική δύναμη, ευλυγισία. Βελτιώνει τον μυοσκελετικό πόνο στην πλάτη, τη μέση, τους ώμους. Δυναμώνει όλο το σώμα.

Hard Qigong: Στατικό ισομετρικό τσι κουνγκ (zhan zhuang) βασισμένο στο Hao ταιτσί. Αναπτύσσει δύναμη, σύνδεση σώματος και εσωτερική ενέργεια, ηρεμία, ισορροπία, συμμετρία.

Taiji gong (Tiger Mountain): Βασισμένο στην μεγάλη φόρμα. Περιλαμβάνει 10 κινήσεις από σταθερή μεγάλη στάση, καλλιεργεί όλες τις αρχές του taichi, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα σταθερή βάση. Δυναμώνει όλο το σώμα και συντονίζει όλο το σώμα, δεν απαιτεί καθόλου χώρο. Μπορεί να αλλάζει η διάρκεια του ανάλογα με τις επαναλήψεις των κινήσεων.

Θεραπευτικά Qigong

Shaolin neijin yizhichan qigong: Το Shaolin Neijin Qigong ή Shaolin Neijin Yizhichan προέρχεται από το νότιο μοναστήρι Σαολίν. Έγινε γνωστό από το δάσκαλο Ashui Que στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Neijin αντιπροσωπεύει την εσωτερική δύναμη, τις δυνατότητες και την ενέργεια του σώματος και του νου. Yizhi κυριολεκτικά σημαίνει «ένα δάχτυλο», αναφέρεται ιδιαίτερα σε ειδικές ασκήσεις που εκτελούνται με τα δάχτυλα ενώ όλο το σώμα είναι σε στατικές θέσεις που ονομάζονται στο qigong zhan zhuang. Το Τσαν είναι η μορφή βουδισμού που είναι πιο γνωστή ως Ζεν στην Ιαπωνία.

Zhineng Qigong: 智能功 (Καλλιέργεια Ευφυούς Ενέργειας) είναι ένα πλήρες ολοκληρωμένο σύστημα που αναπτύχθηκε για να απελευθερώσει την ανθρώπινη ενέργεια σε όλες τις διαστάσεις, ανοίγοντας τελικά την καρδιά του ατόμου στην αφύπνιση της αντικειμενικής συνείδησης της αρχικής ενέργειας ή του Hunyuan Qi. Παρέχει επίσης έναν αποτελεσματικό δρόμο για να αναλάβει κανείς τη σωματική του υγεία και να ενδυναμώσει την υγιεινή ζωή. Το Zhineng Gong βρίσκει τις ρίζες του στις αρχαίες πρακτικές των λαϊκών, σαμανικών, ταοϊστικών, βουδιστικών και κομφουκιανιστικών παραδόσεων, ενσωματώνοντάς τις σε ένα σύνολο με την πιο πρόσφατη κατανόηση της φυσιολογίας, της ψυχολογίας και της ιατρικής.

24 Solar terms Daoyin qigong: είναι μια σειρά από ασκήσεις καθιστών και όρθιων ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη ασθενειών που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με την αλλαγή των εποχών. Περιλαμβάνει ε΄να σύνολο 24 ασκήσεων, μασάζ, αναπνοών και ήχων, με τις ασκήσεις να αλλάζουν κάθε δεκαπέντε μέρες, για να προσαρμόζεται ο οργανισμός στις αλλαγές της φύσης. Δημιουργήθηκε από τον Chen Tuan (陈抟), έναν θρυλικό Ταοϊστή ασκητή και γιατρό. Στον Ταοϊσμό, ο Chen Tuan θεωρείται ως ο «Ιδρυτής της Εσωτερικής Σχολής Αλχημείας» (内丹派创始人). Έγραψε πολλά βιβλία για το qigong και κινεζική ιατρική που είχαν βαθιά επιρροή στις μεταγενέστερες γενιές.

Liangong: Ιατρικό τσικουνγκ 54 κινήσεων, βασισμένο σε πολλά παραδοσιακά τσικουνγκ. Εξελίχθηκε μέσα από κλινικές έρευνες στο νοσοκομείο Dongchan της Σαγκάης τις δεκαετίες 70-80. Αποτειλείται από τρία σύνολα των 18 κινήσεων. Βοηθά στην αντιμετώπιση του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου και του στρες, στην ανάπτυξη ευλυγισίας και δύναμης. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο συντονισμό αναπνοής κίνησης. Βελτιώνει σημαντικά την αναπνοή.

Baduanjin: από τα πιο γνωστά θεραπευτικά αρχαία τσι κουνγκ που εξασκείται συνεχόμενα για τουλάχιστον 1000 χρόνια. Είναι διαδεδομένο σε όλη την Ασία. Το Baduanjin συνολικά χωρίζεται σε οκτώ (ή δώδεκα) ξεχωριστές ασκήσεις, η καθεμία επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό όργανο και μεσημβρινό. Εκτελείται με συνεχόμενη ροή κυρίως. Μπορεί να εκτελεστεί με διαφορετικούς τρόπους αναπνοής.

Daoist 8 animals: Μέσα από τη φιλοφοφία του γιν γιανγκ και την παρατήρηση των ζώων οι αρχαίοι Ταοιστές δημιούργησαν οχτώ ασκήσεις που μιμούνται κινήσεις ζώων όπως τίγρης και δράκος, αρκούδα και αετός, φίδι και γερανός. Η κάθε άσκηση εστιάζει σε συγκεκριμένο όργανο, απαιτεί συγκέντρωση του πνεύματος, συντονίζει την κίνηση με την αναπνοή.

Shibashi: 18 Απλές κινήσεις βασισμένες κυρίως στο yang ταιτσί, πολύ καλές για ήπια άσκηση, χαλάρωση, ευεξία του ασκούμενου. Η αναπνοή ρυθμίζεται με την κίνηση απαλά χωρίς πίεση, ο νους εστιάζει ήρεμα στις κινήσεις των χεριών. Πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο λόγω της απλότητας και των ευεργετημάτων του.

Breathwork: Καλλιέργεια της αναπνοής μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές βασισμένα σε διαφορετικές παραδόσεις. Με ήπιο ή ποιό δυναμικό τρόπο η αναπνοή ανοίγει, ο νους συνδέεται με το σώμα. Ηρεμία, γαλήνη, χαλάρωση, είναι τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα. Η αναπνοή είναι η βάση του τσι γκονγκ.