Τάι τσι τσουάν | Tai Chi Chuan | Tai ji Quan | 太極拳

Το τάι τσι ή ταϊτσί είναι μια αρχαία κινέζικη πολεμική τέχνη που από τη γέννηση της είχε ως στόχο την αυτοάμυνα από την μία, την διατήρηση και βελτίωση της υγείας από την άλλη.
Οι αρχαίοι Ταοϊστές μελέτησαν την πλούσια θεωρία του γιν γιάνγκ και δημιούργησαν το τσι κουνγκ (qi gong, chi kung) ασκήσεις με σκοπό την ευεξία, τη μακροζωία και την ένωση με το ταό.  Οι πρώτοι δάσκαλοι του τάι τσι χρησιμοποίησαν τα δομικά χαρακτηριστικά του τσι κουνγκ όπως την εστίαση του νου, την καλλιέργεια της αναπνοής, την χαλάρωση, την απαλότητα, την βασισμένη σε πρότυπα ζώων κίνηση, την σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και τη αργή ρευστή κίνηση για να δημιουργήσουν τις φόρμες (χορογραφίες με τεχνικές αυτοάμυνας).  
Το τάι τσι έχει πολλά χαρακτηριστικά από άλλες πρακτικές. Είναι τσι κουνγκ, διαλογισμός, πολεμική τέχνη, γυμναστική, ψυχική και πνευματική άσκηση ταυτόχρονα. 
Σήμερα ο περισσότερος κόσμος το εξασκεί για τα πολλαπλά οφέλη που έχει στην υγεία του.  Οι μεγάλες χαμηλές στάσεις και η αργή κίνηση δυναμώνει τα πόδια, το σώμα αποκτά γερή βάση, σταθερότητα, σωστή στάση, ισορροπία σωματική και συναισθηματική. Ανοίγει την αναπνοή, βελτιώνει το κυκλοφορικό και αναπληρώνει την ενέργεια. Ηρεμεί το νου και μειώνει το στρες. Είναι μια πολεμική τέχνη για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι μπορούν να το εξασκήσουν και να βελτιώσουν τη ποιότητα της ζωής τους. Η φιλοσοφία του μπορεί να καλλιεργήσει το χαρακτήρα ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Μαθαίνει τον άνθρωπο να αισθάνεται τον εαυτό του και τους άλλους, να ακούει, να κατανοεί, να είναι ψύχραιμος. Πέρα από τα οφέλη στην υγεία, αν αφιερώσει κάποιος χρόνο και προσπάθεια στην εξάσκηση ενός ολοκληρωμένου στυλ τάι τσι που περιέχει αργές και γρήγορες φόρμες, τεχνικές δύο ατόμων και εφαρμογές αυτοάμυνας μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά σαν πολεμική τέχνη.

Παιδιά έφηβοι | Ειδικότερα, τις νεότερες ηλικίες (παιδιά και έφηβοι) βοηθά να έρθουν σε επαφή με το σώμα τους και τον ψυχικό τους κόσμο με μοναδικό τρόπο. Τα μαθαίνει να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους, τους προσφέρει ηρεμία. Με το τσι κουνγκ, την αναπνοή και τις αργές φόρμες βελτιώνεται η συγκέντρωση τους και μειώνεται η απόσπαση προσοχής. Οι γρήγορες φόρμες και τεχνικές εκτονώνουν την αστείρευτη ενέργεια τους και είναι διασκεδαστικές σαν παιχνίδι. Όπως και τα χέρια που σπρώχνουν που καλλιεργούν την ικανότητα να συνεργάζονται με άλλα παιδιά, να αισθάνονται τους άλλους, να λειτουργούν κάτω από πίεση, με γαλήνη και ηρεμία, σωματική και πνευματική. Το τάι τσι δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά, βίαια και επιθετικά, αντίθετα διδάσκει στα παιδιά να ακολουθούν τη ροή και τις εκάστοτε συνθήκες στο σπίτι, στο σχολείο, στο παιχνίδι χωρίς στρες και να αντιδρούν με άνεση, με απαλότητα, με προσαρμοστικότητα χωρίς αντίσταση. Μαθαίνοντας τις αρχές και εξασκώντας το τάι τσι αποκτούν αυτοεκτίμηση, εσωτερική ειρήνη και τη δύναμη να αποτρέπουν οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά απέναντι τους.

Τρίτη ηλικία | Οι ηλικιωμένοι μπορούν να ασκηθούν με άνεση στο τάι τσι χωρίς να καταπονούνται και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Υπάρχουν πολλές έρευνες για το πως μπορεί η άσκηση στο τάι τσι να προσφέρει καλύτερη ισορροπία, αποφυγή των πτώσεων, ενεργητικότητα, ενδυνάμωση του μυοσκελετικού, βελτίωση του νευρομυϊκού συντονισμού. Ο ήπιος τρόπος άσκησής του δίνει ζωτικότητα, μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και βελτιώνει τον ύπνο. Ακόμα και να υπάρχει μειωμένη κινητικότητα μπορεί με σωστή εξάσκηση στις απλές κινήσεις του τσι κουνγκ και την άσκηση της αναπνοής να υπάρξει σημαντική βελτίωση.

Χρόνιες παθήσεις | Πολλές έρευνες που πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια για παθήσεις όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, ο χρόνιος πόνος, το στρες και η κατάθλιψη δείχνουν ότι η άσκηση στο τάι τσι και το τσι κουνγκ μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην θεραπεία τους ενισχύοντας σωματικά και ψυχολογικά τον ασκούμενο.

Η εξάσκηση στο τάι τσι ξεκινά με την εκμάθηση της μεγάλης αργής φόρμας και βασικών εισαγωγικών τσι κουνγκ. Με παρακολούθηση δύο μαθημάτων τη βδομάδα ο μαθητής ολοκληρώνει τη φόρμα περίπου στο τέλος της χρονίας. Το δεύτερο έτος γίνεται διόρθωση και εμβάθυνση στη μεγάλη φόρμα, διδασκαλία του κυρτού σπαθιού και αρχίζει η εισαγωγή στα χέρια που σπρώχνουν. Στο τρίτο και τέταρτο έτος η λεπτομερής διόρθωση της μεγάλης αργής φόρμας εντείνεται και διδάσκονται επιπλέον η μικρή γρήγορη φόρμα, η φόρμα του ίσιου σπαθιού. Στο πέμπτο έτος γίνεται διδασκαλία της φόρμας Χάο, της γρήγορης φόρμας φατζίν. Η ύλη είναι συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια με την προχωρημένη φόρμα του κυρτού σπαθιού, τα διπλά ραβδιά. Φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό ούτε απαραίτητο να μάθει κανείς όλες τις φόρμες. Μπορεί να εμβαθύνει στη πρώτη και να μάθει αργότερα κάποια άλλη με το ρυθμό που επιθυμεί. Το τάι τσι είναι άσκηση που συντροφεύει σε όλη τη ζωή. Το πόσο θέλει να εμβαθύνει ο μαθητής είναι θέμα προτίμησης. Είναι χρήσιμο τα πρώτα χρόνια να είναι μαζί με ένα δάσκαλο ώστε να μάθει σωστά τις αρχές του τάι τσι που είναι το σημαντικότερο όλων, ώστε να έχει γερή βάση για να συνεχίσει μόνος του. Η παρακολούθηση ετήσιων εντατικών σεμιναρίων είναι καλό να γίνεται ειδικά για μαθητές που εξασκούνται μόνοι τους, ώστε να μην μένουν στάσιμοι ή έχουν πισωγυρίσματα.